Zimske počitnice na morju s 4bart4 - zakaj pa ne?

06. marca 2022

,

Mandlc - popolni partner za neskončne dogodivščine se je za zimske počitnice potepal po čarobni Istri. Družina štirih, plus štirinožni kosmatinec so nadvse uživali v aktivnostih na prostem in se naužili sonca in morskega zraka. Delimo nekaj utrinkov in nasvetov za zimske morske počitnice le streljaj stran od slovenske meje.

Začetek marca, noči v notranjosti še krepko pod ničlo, smučarska oprema še v pripravljenosti, nam pa je zadišalo morje. Vremenska napoved se je spreminjala iz dneva v dan, a mi smo se odločili da je morje to kar potrebujemo, da si napolnimo baterije. In kot pravijo, sreča spremlja pogumne. Dočakali smo štiri prečudovite sončne dni.

Prvi dan smo zaradi opravkov pričeli v Ljubljani, kjer smo sami z otrokoma in Kastorjem, brez glavnega voznika, obiskali živalski vrt in našo najljubšo trgovino z igračami - To je to. Zakaj to omenjam? Ker je to pomenilo, da je mama sama prvič parkirala Sprinterja najprej na skoraj popolnoma zasedenem, na pol urejenem parkirišču pred živalskim vrtom in nato v centru Ljubljane, na Prulah. Moram reči, da so stvari tekle zelo umirjeno in da lahko na tem mestu izpostavim prednost "campervan-ov" v primerjavi z večjimi avtodomi. Poleg res odličnih voznih lastnosti Mercedes Sprinter kombijev, je Mandlc res zelo okreten in ga tudi manj izkušen voznik oziroma voznica, brez težav pelje v mesto na sprehod in tam tudi parkira na "normalnih" parkiriščih.

Nato smo nadaljevali pot proti morju. Ko smo začeli načrtovati pot na morje, smo ugotovili, da se večina kampov na hrvaški in slovenski obali (še vedno) odpre šele konec aprila in da imamo na začetku marca kar omejeno izbiro. Vleklo nas je v Savudrijo, kamor smo v mesecu maju in juniju zelo radi zahajali že pred leti. Ugotovili smo, da je ravno od 3.3. 2022 odprt tam nov kamp z imenom Campsite Lighthouse. Tako smo za sredo, 2.3.2022 izbrali slovensko obalo in prespali v kampu v Strunjanu. Res je, da smo tam samo prespali in se po sicer čarobnem jutranjem sprehodu, takoj odpravili na naš željeni cilj - v Savudrijo. Moram pa napisati, da kamp v Strunjanu ni primerljiv s kampom Lighthouse malo čez mejo in da ga ne bi izbrala za daljše bivanje.

Naslednje tri dni pa smo torej preživeli v Campsite Lighthouse, ki je situiran poleg najstarejšega svetilnika na hrvaški obali, kar mu daje poseben pečat. Kamp se je odprl pred tremi leti. Gre za zelo mali kamp, z vrhunsko infrastrukturo. Ni sicer lociran tik ob obali, je pa od le-te oddaljen manj kot 100 m. Lastnik Goran je izredno prijazen in ustrežljiv, cena v predsezoni pa že skoraj smešno nizka za Istro. To očitno vedo tudi drugi, saj se je kamp že v petek skoraj popolnoma zapolnil, tako da so rezervacije tudi v pomladnih mesecih zelo priporočljive oziroma skoraj obvezne.

Naslednje tri dni smo torej aktivno preživljali v Savudriji oziroma vasici Bašanija, ki je bila razen že omenjenih 20 slovenskih, nemških in italijanskih avtodomarjev, popolnoma prazna. Imeli smo km divje obale in prebujajoče narave skoraj popolnoma zase. Tudi vse trgovine in kavarne/restavracije so bile še zaprte. Veliko prostora torej za družinske športne aktivnosti, našega štirinožca in predvsem za sprostitev, nastavljanje soncu in možgane na-off. Skratka čarobno.

Mandlc, naš 4bart4 družinski partner za neskončne dogodivščine nam je nudil zvečer, ko so temperature padle (btw dan je še vedno kratek), vrhunsko zatočišče in topel dom (skoraj) za vse. 3+1 smo namreč spali v kombiju, Aleš pa se je odločil, da bo spal v šotoru na strehi. Menda je bilo v topli spalki prav prijetno. No, mi smo mu verjeli na besedo in raje na 20 stopinjah + spali na res veliki družinski postelji. Kastor pa seveda na svoji na tleh. Greli smo se tokrat s klimo in ne webastom, saj smo bili priklopljeni na elektriko.

Zjutraj smo seveda zajtrk pripravljali kar v kombiju. Kavica se na indukcijskem kuhališču skuha tako hitro kot doma, čeprav je na dopustu časa zanjo več. Kosila pa smo si raje kuhali na prijetnem sončku na plinskem kuhalniku, ki ga vsi, ki najamejo 4bart4 kombi (poleg stolov, mize in kuhinjskih pirpomočkov), seveda dobijo zraven in omogoča tisto ta pravi kuhanje v kampu - na prostem :-). Skratka pogrešali nismo prav nič. Otroka sta seveda že prvi dan pripomnila, da bi onadva za vedno živela kar v campervan-u in da ne rabimo več domov.

Mandlc res omogoča zelo prijetno bivanje tudi pozimi. V kombiju je nedvomno prostor za spanje in vse ostalo vsaj za tri, če bi imeli manj avanturističnega atija, pa bi se stisnili tudi štirje (2 odrasla in 2 otroka).

Tokrat smo zaradi ostalih načrtovanih aktivnosti, pustili kolesa doma, razen obveznega BMX-a in skiroja za otroka. Lahko pa bi brez težav v kombi spravili dva kolesa in jih s tem zaščitili pred morebitnimi tatovi, zunaj pa je na Thuletovem nosilcu, ki ga prav tako dobijo vsi, ki najamejo kombi zraven, prostora še za dva.

Vrhunske zimske počitnice z najboljšim parterjem za neskončne dogodivščine z "adventure campervan-om" 4bart4 na morju torej, in to na najboljši način, v kampu oziroma v naravi!

envelope-omap-markerphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram